Strona g³ówna Forum

Hobby >> Gotuj ze złośnikiem

Pages: 1
Jarek23Administrator
Senior


Reged: 12/11/2002
Posts: 17560
Loc: Bazyliszka
Sos grzybowy
      #480143 - 01/10/2005 17:18 Attachment (116 downloads)

Robię sos grzybowy wg poniżej podanego przepisu. Co więcej robię go z własnoręcznie zebranych grzybów, więc jak bym się nagle przestał odzywać to będzie oznaczało że zebrałem złe grzyby

Składniki:

10 dag chudej wołowiny, 7 - 8 dużych suszonych grzybów, 1 duża cebula, 1 czubata łyżka masła,1 łyżka oliwy, 2 łyżki śmietany 22%, sól, pieprz.

Przepis:

Grzyby dokładnie oczyścić szczoteczką na sucho, namoczyć co najmniej na 1 godzinę. Mięso posiekać na drobne kawałki (co najwyżej wielkości pół paznokcia), szybko zrumienić na rozgrzanej oliwie. Włożyć masło, dodać drobno posiekaną cebulę, grzyby pocięte na paseczki. Wsypać pół płaskiej łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do zmięknięcia grzybów, podlewając wodą, w której grzyby się moczyły. Dodać śmietanę, zagotować. W razie potrzeby, zagęścić 1 łyżeczką mąki rozprowadzoną w małej ilości wody. Doprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs gotowanych i pieczonych (także z grilla)

A oto grzyby na sos

--------------------
Pozdrawiam
Jarek


To za mało jeśli na to ciebie stać, trzeba znacznie więcej, więcej z siebie dać...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
gunio83
Koneser


Reged: 24/09/2004
Posts: 9421
Loc: Krosno Odrzańskie(woj. Lubuski...
Re: Sos grzybowy [Re: Jarek23]
      #480197 - 01/10/2005 19:21

> A oto grzyby na sos


Kurcze uwielbiam sosy grzybowe i pewnie gdybym się nie odchudzał już bym go zrobił(tylko bez cebuli)


A tych grzybów nie mogłeś lepszych zebrać tylko jakieś maślaki?


--------------------
Nissan 200sx
Po 400 metrach mam 180


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Jarek23Administrator
Senior


Reged: 12/11/2002
Posts: 17560
Loc: Bazyliszka
Re: Sos grzybowy [Re: gunio83]
      #480297 - 01/10/2005 22:40

> Kurcze uwielbiam sosy grzybowe i pewnie gdybym się nie odchudzał już bym go zrobił(tylko bez cebuli)

Ja tam też się odchudzam

> A tych grzybów nie mogłeś lepszych zebrać tylko jakieś maślaki?

Znaczy będę żył ?


PS. Wyszedł taki sobie

--------------------
Pozdrawiam
Jarek


To za mało jeśli na to ciebie stać, trzeba znacznie więcej, więcej z siebie dać...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rafall
Seniorka


Reged: 11/06/2003
Posts: 14486
Loc: mieszkam w mieście ... niestet...
Re: Sos grzybowy [Re: Jarek23]
      #480313 - 01/10/2005 23:06

Dwa tygodnie temu robiłem cielęcine z rydzami w sosie śmietanowym i się nie chwale

--------------------

A ja ostrzegam, że byłem mistrzem pierwszego kroku bokserskiego...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tradycja
Koneserka


Reged: 26/07/2003
Posts: 8976
Loc: Tarnow
Re: Sos grzybowy [Re: rafall]
      #480387 - 02/10/2005 05:56

> Dwa tygodnie temu robiłem cielęcine z rydzami w sosie śmietanowym i się nie chwale

jak to sie nie chwalisz juz to kolejny raz slysze


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rafall
Seniorka


Reged: 11/06/2003
Posts: 14486
Loc: mieszkam w mieście ... niestet...
Re: Sos grzybowy [Re: Tradycja]
      #480417 - 02/10/2005 10:00

> jak to sie nie chwalisz juz to kolejny raz slysze

Może przez sen mówiłem

--------------------

A ja ostrzegam, że byłem mistrzem pierwszego kroku bokserskiego...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
gunio83
Koneser


Reged: 24/09/2004
Posts: 9421
Loc: Krosno Odrzańskie(woj. Lubuski...
Re: Sos grzybowy [Re: Jarek23]
      #480853 - 02/10/2005 20:57

> Znaczy będę żył ?


No może jak byś wziął jakieś kureczki albo prawdziweczki to byś miał dobry sosik. A tak użyłeś jakichś bliżej mi nie znanych maślaków
a wierz mi że wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeele godzin w życiu spędziłem w lesie i nigdy nie widziałem żeby takie coś jak zebrałeś kiedyś ktoś zbierał


--------------------
Nissan 200sx
Po 400 metrach mam 180


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Jarek23Administrator
Senior


Reged: 12/11/2002
Posts: 17560
Loc: Bazyliszka
Re: Sos grzybowy [Re: gunio83]
      #480906 - 02/10/2005 21:49


> a wierz mi że wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeele godzin w życiu spędziłem w
> lesie i nigdy nie widziałem żeby takie coś jak zebrałeś kiedyś ktoś zbierał

Pewnie dlatego znalazłem, bo inni nie wzieli

--------------------
Pozdrawiam
Jarek


To za mało jeśli na to ciebie stać, trzeba znacznie więcej, więcej z siebie dać...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tradycja
Koneserka


Reged: 26/07/2003
Posts: 8976
Loc: Tarnow
Re: Sos grzybowy [Re: rafall]
      #481213 - 03/10/2005 15:24

> Może przez sen mówiłem

najadles sie w lesie grzybow halucnogennych.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
gunio83
Koneser


Reged: 24/09/2004
Posts: 9421
Loc: Krosno Odrzańskie(woj. Lubuski...
Re: Sos grzybowy [Re: Tradycja]
      #481229 - 03/10/2005 15:37

> najadles sie w lesie grzybow halucnogennych.

Ale takie rosną tylko na łąkach

--------------------
Nissan 200sx
Po 400 metrach mam 180


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tradycja
Koneserka


Reged: 26/07/2003
Posts: 8976
Loc: Tarnow
Re: Sos grzybowy [Re: gunio83]
      #481244 - 03/10/2005 15:54

> Ale takie rosną tylko na łąkach

No na lesnej lace
Ponioslo go


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rafall
Seniorka


Reged: 11/06/2003
Posts: 14486
Loc: mieszkam w mieście ... niestet...
Re: Sos grzybowy [Re: gunio83]
      #481291 - 03/10/2005 16:49

> Ale takie rosną tylko na łąkach

Widzę Gutek że się zansz

--------------------

A ja ostrzegam, że byłem mistrzem pierwszego kroku bokserskiego...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rafall
Seniorka


Reged: 11/06/2003
Posts: 14486
Loc: mieszkam w mieście ... niestet...
Re: Sos grzybowy [Re: Tradycja]
      #481293 - 03/10/2005 16:50

> najadles sie w lesie grzybow halucnogennych.

Mówię Ci , czego ja nie widziałem ...

--------------------

A ja ostrzegam, że byłem mistrzem pierwszego kroku bokserskiego...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
gunio83
Koneser


Reged: 24/09/2004
Posts: 9421
Loc: Krosno Odrzańskie(woj. Lubuski...
Re: Sos grzybowy [Re: rafall]
      #481294 - 03/10/2005 16:51

> Widzę Gutek że się zansz

W liceum z kolegami chodziliśmy zbierać

--------------------
Nissan 200sx
Po 400 metrach mam 180


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rafall
Seniorka


Reged: 11/06/2003
Posts: 14486
Loc: mieszkam w mieście ... niestet...
Re: Sos grzybowy [Re: gunio83]
      #481296 - 03/10/2005 16:54

>

> W liceum z kolegami chodziliśmy zbierać

I następnie robiliście na nich jajecznicę ? Ja tam wolę jajecznicę na rydzach ( to tak w nawiązaniu do tematu )

--------------------

A ja ostrzegam, że byłem mistrzem pierwszego kroku bokserskiego...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
jn_milo
Przyjaciel


Reged: 11/08/2004
Posts: 1612
Loc: Warszawa
Re: Sos grzybowy [Re: rafall]
      #482112 - 04/10/2005 19:36

> Dwa tygodnie temu robiłem cielęcine z rydzami w sosie
> śmietanowym i się nie chwale

Gdzie zbierałeś rydze, bo ja bardzo dawno nie widziałam rydzy a bardzo mi smakują

--------------------
milo


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rafall
Seniorka


Reged: 11/06/2003
Posts: 14486
Loc: mieszkam w mieście ... niestet...
Re: Sos grzybowy [Re: jn_milo]
      #482124 - 04/10/2005 20:04

> Gdzie zbierałeś rydze, bo ja bardzo dawno nie widziałam rydzy a bardzo mi smakują

W okolicach Babiogórskiego Parku Narodowego , lecz w tym roku jest z nimi kiepsko .. w zeszłym roku natomiast , całkiem obficie rosły .

--------------------

A ja ostrzegam, że byłem mistrzem pierwszego kroku bokserskiego...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
K3
Kumpel


Reged: 05/12/2002
Posts: 806
Loc: Aarhus, DK
Re: Sos grzybowy [Re: Jarek23]
      #488405 - 14/10/2005 20:42

> Robię sos grzybowy wg poniżej podanego przepisu. Co więcej robię go z własnoręcznie zebranych grzybów, więc jak bym
> się nagle przestał odzywać to będzie oznaczało że zebrałem złe grzyby
> Składniki:
> 10 dag chudej wołowiny, 7 - 8 dużych suszonych grzybów, 1 duża cebula, 1 czubata łyżka masła,1 łyżka oliwy, 2 łyżki
> śmietany 22%, sól, pieprz.
> Przepis:
> Grzyby dokładnie oczyścić szczoteczką na sucho, namoczyć co najmniej na 1 godzinę. Mięso posiekać na drobne kawałki
> (co najwyżej wielkości pół paznokcia), szybko zrumienić na rozgrzanej oliwie. Włożyć masło, dodać drobno
> posiekaną cebulę, grzyby pocięte na paseczki. Wsypać pół płaskiej łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Dusić
> pod przykryciem na małym ogniu do zmięknięcia grzybów, podlewając wodą, w której grzyby się moczyły. Dodać
> śmietanę, zagotować. W razie potrzeby, zagęścić 1 łyżeczką mąki rozprowadzoną w małej ilości wody. Doprawić
> solą i pieprzem. Podawać do mięs gotowanych i pieczonych (także z grilla)
> A oto grzyby na sos

coś mało tych grzybów....

--------------------


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tradycja
Koneserka


Reged: 26/07/2003
Posts: 8976
Loc: Tarnow
Re: Sos grzybowy [Re: K3]
      #488511 - 14/10/2005 23:20

> coś mało tych grzybów....

Bo to jest nie na sos a sosik


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
janinki
Kolega


Reged: 16/01/2005
Posts: 318
Loc: duchem Olsztyn, ciałem k.Łowic...
Re: Sos grzybowy [Re: Jarek23]
      #508700 - 07/11/2005 20:03 Attachment (79 downloads)

A moja "małżonka" skonstruowała następujący przepis na sosik grzybowy, który jest na prawdę pyszny.
oto jej dzieło:
Składniki:
- 30 dag szynki wieprzowej bądź schabu bez kości
- 50 dag grzybów mrożonych bądź świeżych (podgrzybki, prawdziwki)
- 1 duża cebula
- 1 mała marchew
- pęczek natki pietruszki
- 1duża śmietana 18% (lub sos knorra śmietanowo-grzybowy)
- przyprawy: sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz (ewentualnie pieprz czarny), papryka słodka, papryka pikantna, majeranek
- maggi
- podawać z makaronem (najlepiej pomidorowym domowej roboty, dobrze pasują też gotowe makarony kolorowe, bądź zwykłe-warunkiem jest aby były to duże formy, czyli świderki, kokardki, wstążki, duże muszelki)
Czas wykonania: 45 minut
Poziom trudności: dziecinnie proste
Ilość: 4 duże porcje

1. marchewkę pociąć w słupki (zapałki), cebulę w drobną kosteczkę, natkę pietruszki drobno posiekać.

2. grzyby jeśli są świeże należy oczyścić, opłukać, pociąć duże kapelusze na 4-6 części (części nie mogą być zbyt małe aby grzyby były dobrze widoczne w sosie).

3. mięso pociąć w słupki – paski.

4. na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oliwy do smażenia wrzucić mięso, podsmażyć je aż zmięknie i zarumieni się.

5. do mięsa dodać przyprawy do smaku (bez soli) i dalej obsmażać

6. dodać posiekana cebulę, marchewkę i połowę pietruszki. Obsmażać aż cebulka się zeszkli

7. na patelnię wrzucić grzyby, wszystko wymieszać i dalej obsmażać. Jeśli grzyby puszczą zbyt mało soku można dolać odrobinę (około 0,5 szklanki) wody bądź niezbyt słonego bulionu i dusić wszystko na patelni aż grzyby zmiękną. Nie wolno dusić zbyt długo gdyż grzyby się rozpadną. Muszą one zachować swoją jędrność, podobnie marchew nie może być zbyt miękka, aby się nie rozpadła

8. do śmietany dodać odrobinę soli do smaku. Zdjąć patelnię z kuchenki i pozwolić, aby sos nieco przestygł. Rozmieszać małą ilość sosu z patelni ze śmietaną, aby ją zahartować. Następnie dodawać śmietanę na patelnię małymi porcjami, co jakiś czas dokładnie mieszając całą zawartość patelni. Jeśli ktoś obawia się, iż śmietana się zetnie, można użyć do tej potrawy gotowego sosu śmietanowo – grzybowego Knorra. Następnie sos należy powoli podgrzewać, mieszając przy tym dość często. Sos należy „gotować” kilka minut, (ale na małym ogniu, aby sosu NIE ZAGOTOWAĆ), aby jego część mogła odparować zagęszczając tym samym nasz sosik. Na koniec można dodać kilka kropel maggi do smaku.

9. w międzyczasie należy zagotować i osolić wodę na makaron. Ugotować według przepisu na opakowaniu 4 porcje. Makaron nie może być rozgotowany. Przelać go delikatnie zimną wodą (ale nie zbyt obficie aby go nie wystudzić) i nakładać na talerze

10. na makaron nałożyć gorący sos i obficie posypać natką pietruszki.


SMACZNEGO!!!






--------------------
Suzuki Swift 1.3 GL, sedan, '92 powered by LPG - sprzedany :-)
Fiat 125p '82 LPG - sprzedany :-)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Jarek23Administrator
Senior


Reged: 12/11/2002
Posts: 17560
Loc: Bazyliszka
W kwestii formalnej [Re: janinki]
      #509016 - 07/11/2005 23:34

> A moja "małżonka" skonstruowała następujący przepis na sosik grzybowy,

Załóżcie sobie po jednym koncie na forum dla każdego z Was, a nie piszcie z jednego bo nie wiem komu odpisuję

--------------------
Pozdrawiam
Jarek


To za mało jeśli na to ciebie stać, trzeba znacznie więcej, więcej z siebie dać...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
janinki
Kolega


Reged: 16/01/2005
Posts: 318
Loc: duchem Olsztyn, ciałem k.Łowic...
Re: W kwestii formalnej [Re: Jarek23]
      #509304 - 08/11/2005 12:20

>

> Załóżcie sobie po jednym koncie na forum dla każdego z Was, a nie piszcie z jednego bo nie wiem
> komu odpisuję

jakoze nigdzie oddzielnie nie funkcjonujemy tak więc pozostanie jedno konto. możesz odpisać piekniejszej bądź brzydszej połowie, komu byś nie odpisał i tak bedzie dobrze (chyba że to jest coś o czym jedno z nas może wiedzieć a drugie nie ???)....
a co konkretnie i komu chciałeś odpisać???



--------------------
Suzuki Swift 1.3 GL, sedan, '92 powered by LPG - sprzedany :-)
Fiat 125p '82 LPG - sprzedany :-)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Jarek23Administrator
Senior


Reged: 12/11/2002
Posts: 17560
Loc: Bazyliszka
Re: W kwestii formalnej [Re: janinki]
      #509323 - 08/11/2005 12:33


> a co konkretnie i komu chciałeś odpisać???

Nic nikomu, bo nie wiem z kim rozmawiam

--------------------
Pozdrawiam
Jarek


To za mało jeśli na to ciebie stać, trzeba znacznie więcej, więcej z siebie dać...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
janinki
Kolega


Reged: 16/01/2005
Posts: 318
Loc: duchem Olsztyn, ciałem k.Łowic...
Re: W kwestii formalnej [Re: Jarek23]
      #509718 - 08/11/2005 18:47

> Nic nikomu, bo nie wiem z kim rozmawiam

Rozmawiasz ze mną!!! czyli z janinką, z janinkiem to raczej możesz pogadać o konsumpcji lub motoryzacji, a o gotowaniu ze mną



--------------------
Suzuki Swift 1.3 GL, sedan, '92 powered by LPG - sprzedany :-)
Fiat 125p '82 LPG - sprzedany :-)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Pages: 1



Extra information
0 registered and 20849 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:   

Print Topic

Forum Permissions
      You cannot start new topics
      You cannot reply to topics
      HTML is disabled
      UBBCode is enabled

Rating:
Topic views: 6641

Rate this topic

Jump to

Powered by UBB.threads™ 6.5.5